Sebeta-school-for-the-blind

Geplaatst op 1 november 2022 door Els van der Wel.

Eén van de projecten is Sebeta-School-for-the-Blind. Sebeta-school is een school voor slechtziende en blinde kinderen. Sebeta ligt op ongeveer 2 uur rijden van de hoofdstad Addis Abeba, in Oromia.  

Op deze school wordt jaarlijks lesgegeven aan ruim 250 – 300 leerlingen met een visuele beperking van grade 1 t/m grade 12. Daarnaast leidt het Special Teachers Training Program jongvolwassenen – vaak ook met een visuele beperking – op tot leerkrachten. De school kent problemen op alle levensgebieden, de school krijgt jaarlijks een minimale financiële vergoeding per leerling van de staat en hulpmiddelen t.b.v. goed onderwijs zijn in het land niet en/of nauwelijks te verkrijgen. Daarnaast is er geen geld voor structureel onderhoud, in 2004 is met hulp van de Ethiopian Lion’s Club én met financiële steun van de Nederlandse ambassade – een deel van de gebouwen gerenoveerd en de infrastructuur op het terrein verbeterd.

Sinds 2004 steunt Stichting Berhan leerlingen én leerkrachten van Sebeta-school-for-the-blind in Sebeta (Oromia) middels de aanschaf van lesmateriaal en hulpmiddelen ten behoeve van onderwijs. De braillebenodigdheden, taststokken, hulpmiddelen voor low vision en mobiliteit, ICT, brailleschrijfmachines worden geleverd door Worldwide Vision in Nederland. Worldwide Vision heeft een groot assortiment aan hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Stichting Berhan zorgde ervoor dat de hulpmiddelen óf met vrienden (in bagage) of met luchtvracht van Transheroes (2 x 1000- 1500 kg) naar Ethiopië werd verzonden.

Behalve lesmaterialen werd schoolmeubilair aangeschaft – gemaakt door een lokaal bedrijf in Addis Abeba – en voor de kinderen die op de compound van de school wonen o.a.bedden, matrassen, beddengoed, kleding ( 1000 stuks Hema) voor de kinderen aangeschaft.

Tijdens het bezoek in maart 2022 werd opnieuw benadrukt door de directeur én het vaste team van leerkrachten, hoe belangrijk het lesmateriaal en de hulpmiddelen voor school zijn. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor de leerkrachten, waarvan een aantal leerkrachten slechtziend of blind zijn.

In Ethiopië is de kwaliteit van de braillebenodigdheden slecht en is het alleen mogelijk om bij ENAB (Ethiopian National Association of the Blind) voor school dit lesmateriaal te kopen, maar voor de hulpmiddelen wordt door de ENAB te veel geld gevraagd. De directeur vertelde dat een reglette 2-3 jaar geleden 400 etb kostte, nu 1200-1300 etb kost en dan van slechte kwaliteit is. (1 € is ong 50 etb) De reglettes van Ethiopië gaan hooguit 1- 2 jaar mee in tegenstelling tot de reglettes van Worldwide Vision!!!!. 

Er waren dit schooljaar 300 studenten geregistreerd: 250 studenten (groep 1-8) en 50 studenten (vanaf groep 9) buiten de compound van de school. Het budget van school is ontoereikend om de materialen in eigen land te kopen, en al helemaal niet in het buitenland. Als de leerlingen de school verlaten, mogen ze als gift de taststok en reglette behouden. En met elk schooljaar komen er weer nieuwe leerlingen…

Taststokken voor mobiliteit gaan een aantal jaren mee, en aangezien kinderen groeien moet ook de taststok de juiste lengte hebben. Braillepapier wordt volop gebruikt en dit betekent dat deze en andere hulpmiddelen jaarlijks aangeschaft moeten worden, zowel voor de nieuwe leerlingen die aangemeld worden als ook voor de leerlingen die al op school zijn of na grade 8 buiten de compound gaan wonen.

 

Met uw donatie steunen we de school met dié middelen die prioriteit hebben voor de leerlingen. We hopen dan ook dat u Sebeta-school wil (blijven) steunen zodat wij een positieve bijdrage kunnen geven aan beter onderwijs voor slechtziende en blinde kinderen als ook een bijdrage kunnen leveren aan de leefomstandigheden op de compound van de school. 

In de nieuwsbrieven op de website kunt u lezen op welke wijze we de afgelopen jaren Sebeta-school gesteund hebben.

 

 

 

                                        

 

Meer weten over dit verhaal?

Mail stichting.berhan@gmail.com
of bel 06 206 583 53

Steentje bijdragen?

Vind je Stichting Berhan een mooi initiatief en wil je hun helpen door een steentje bij te dragen? Laat het ons weten!