beleidsplan

 

Stichting Berhan is in 2004 opgericht om kleinschalige projecten in Ethiopië te ondersteunen en richt zich in haar beleid vooral op de ontwikkeling van kinderen/jong volwassenen met één of meerdere beperkingen als ook op de aanschaf van revalidatiehulpmiddelen en aangepast lesmateriaal, noodzakelijk vanwege hun beperking(en).

Helaas is het volgen van onderwijs geen vanzelfsprekendheid voor kinderen met een beperking! Met het volgen van een passend onderwijsprogramma leren de kinderen omgaan met hun beperking en is er aandacht voor het zo zelfredzaam en zelfstandig mogelijk worden en vergroot het hun kans om mee te doen in de samenleving.  

Eén van de projecten is Sebeta-School-for-the-Blind. Sebeta-school is een school voor slechtziende en blinde kinderen. Sebeta ligt op ongeveer 2 uur rijden van de hoofdstad Addis Abeba, in Oromia.  

Op deze school wordt jaarlijks lesgegeven aan ruim 250 – 300 leerlingen met een visuele beperking van grade 1 t/m grade 12. Daarnaast leidt het Special Teachers Training Program jongvolwassenen – vaak ook met een visuele beperking – op tot leerkrachten. De school kent problemen op alle levensgebieden, de school krijgt jaarlijks een minimale financiële vergoeding per leerling van de staat en hulpmiddelen t.b.v. goed onderwijs zijn in het land niet en/of nauwelijks te verkrijgen. Daarnaast is er geen geld voor structureel onderhoud, in 2004 is met hulp van de Ethiopian Lion’s Club én met financiële steun van de Nederlandse ambassade – een deel van de gebouwen gerenoveerd en de infrastructuur op het terrein verbeterd.

Sinds 2004 steunt Stichting Berhan leerlingen én leerkrachten van Sebeta-school-for-the-blind in Sebeta (Oromia) middels de aanschaf van lesmateriaal en hulpmiddelen ten behoeve van onderwijs. De braillebenodigdheden, taststokken, hulpmiddelen voor low vision en mobiliteit, ICT, brailleschrijfmachines worden geleverd door Worldwide Vision in Nederland. Worldwide Vision heeft een groot assortiment aan hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Stichting Berhan zorgde ervoor dat de hulpmiddelen óf met vrienden (in bagage) of met luchtvracht van Transheroes (2 x 1000- 1500 kg) naar Ethiopië werd verzonden.

Behalve lesmaterialen werd schoolmeubilair aangeschaft – gemaakt door een lokaal bedrijf in Addis Abeba – en voor de kinderen die op de compound van de school wonen o.a. bedden, matrassen, beddengoed en kleding.

Tijdens het bezoek in maart 2022 werd opnieuw benadrukt door de directeur én het vaste team van leerkrachten, hoe belangrijk het lesmateriaal en de hulpmiddelen voor school zijn. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor de leerkrachten, waarvan een aantal leerkrachten slechtziend of blind zijn.

In Ethiopië is de kwaliteit van de braillebenodigdheden slecht en is het alleen mogelijk om 

bij ENAB (Ethiopian National Association of the Blind) voor school dit lesmateriaal te kopen, maar voor de hulpmiddelen wordt door de ENAB te veel geld gevraagd. De directeur vertelde dat een reglette 2-3 jaar geleden 400 etb kostte, nu 1200-1300 etb kost en dan van slechte kwaliteit is. (1 € is ong 50 etb) De reglettes van Ethiopië gaan hooguit 1- 2 jaar mee in tegenstelling tot de reglettes van Worldwide Vision!!!!. 

Er waren dit schooljaar 300 studenten geregistreerd: 250 studenten (groep 1-8) en 50 studenten (vanaf groep 9) buiten de compound van de school. Het budget van school is ontoereikend om de materialen in eigen land te kopen, en al helemaal niet in het buitenland. Als de leerlingen de school verlaten, mogen ze als gift de taststok en reglette behouden. En met elk schooljaar komen er weer nieuwe leerlingen…

Taststokken voor mobiliteit gaan een aantal jaren mee, en aangezien kinderen groeien moet ook de taststok de juiste lengte hebben. Braillepapier wordt volop gebruikt en dit betekent dat deze en andere hulpmiddelen jaarlijks aangeschaft moeten worden, zowel voor de nieuwe leerlingen die aangemeld worden als ook voor de leerlingen die al op school zijn of na grade 8 buiten de compound gaan wonen.

Met uw donatie steunen we de school met dié middelen die prioriteit hebben voor de leerlingen. We hopen dan ook dat u Sebeta-school wil (blijven) steunen zodat wij een positieve bijdrage kunnen geven aan beter onderwijs voor slechtziende en blinde kinderen als ook een bijdrage kunnen leveren aan de leefomstandigheden op de compound van de school. 

In de nieuwsbrieven op de website kunt u lezen op welke wijze we de afgelopen jaren Sebeta-school gesteund hebben.

Alem Getachew Worku

Het 2de project betreft het Alem Art Centre. Els heeft Alem  (forse beperkingen in handen, als ook scoliose en rolstoelafhankelijk) in 2007 voor het eerst ontmoet in de wijk bij Mebrtel waar ze in een heel klein optrekje schilderde en probeerde haar kunst te verkopen. Met steun van Stichting Berhan, als ook met haar enorme doorzetttingsvermogen, haar talent, haar kennis  kon ze binnen een paar jaar verhuizen naar een grotere ruimte waar ze vorm kon geven aan haar galery en kleinschalig les kon geven aan kinderen. Naast het schilderen maakte ze ook een start met het schrijven van eenvoudige kinderboekjes, tevens geillustreerd door haarzelf. De onderwerpen van de verhalen waren grotendeels autobiografisch, en ze is zich de afgelopen 10 jaar steeds meer gaan richten op kinderen met een lichamelijke beperking.

Zij heeft zelf met de start van de kinderboekjes een eigen Stichting opgericht en de opbrengst daarvan komt ten goede aan het Alem Art Centre. In de laatste jaren heeft ze meerdere malen meegedaan aan tentoonstellingen, en kreeg ruim 3 – 4 jaar terug de kans om in de wijk Gerji op een centraal gelegen locatie een ruimte te huren , waar ook meer mogelijkheden waren om les te geven.

Inmiddels geeft ze volop les aan kinderen, maar haar wens gaat vooral uit naar  het lesgeven aan kinderen met een lichamelijke beperking ( rolstoelafhankelijk) en / of psychiatrische problematiek, waarvan de ouders vaak niet de financiele middelen hebben om de tekenlessen als ook  het vervoer te betalen.

Alem heeft toestemming om – vrij van invoerbelasting !! –  een auto / bus te importeren die geschikt is voor het vervoer van rolstoelafhankelijke kinderen en jong volwassenen . Met de inzet van een vrijwillige chauffeur  kunnen kinderen voor de lessen worden opgehaald en thuis gebracht.

Jaarlijks geeft zij in de zomervakantie ( juli – half september ) uitgebreide workshops en tekenlessen aan de kinderen, de workshops worden afgesloten met een certificaat.

Stichting Berhan wil Alem Art Centre steunen met de aanschaf van de benodigde lesmaterialen ( teken – en schildermaterialen ) en waar nodig voorzieningen aanbrengen in het kader van toegankelijk maken van de ruimte  ( vanwege de beperkingen van de kinderen).

Uitvoering project

We streven er steeds naar om de projecten z.s.m. te hebben gerealiseerd. Elk jaar gaan we er zelf naartoe en kunnen we direct het resultaat zien. Zover mogelijk nemen we hulpmiddelen en materialen mee vanuit Nederland,  overige materialen worden lokaal aangeschaft.

We houden contact met onze sponsors en informeren over het project middels email, post of nieuwsbrief. Op de nieuwe !! website houden we de projecten ook bij.

Daarnaast steunen we maandelijks  Eyasu Adugna in Addis Abeba ( huur ‘ kamer’,  hulpmiddelen ), de familie Nardos in Gondar en individuele aanvragen.

Steentje bijdragen?

Vind je Stichting Berhan een mooi initiatief en wil je hun helpen door een steentje bij te dragen? Laat het ons weten!